Bahan-bahan A:
- 400 ml susu segar
- 2 s/b tepung kastard
- 2 s/t esen vanilla
- 10 gm serbuk agar2
- 4 1/2 cawan air
- 150 gm gula pasir
Bahan-bahan karamel:
- 1 cawan gula pasir
- 5 s/b air
Cara-cara:
- Karamel: Masukkan gula ke dalam periuk kecil, letakkan di atas api yang sederhana, kacau perlahan sehingga gula larut dan berubah warna perang, tutupkan apinya dan tuangkan air perlahan-lahan sambil terus dikacau sehingga menjadi karamel, tuangkan ke dalam acuan, ketepikan
- Campurkan semua bahan A kedalam bekas, kacau sebati dan ketepikan
- Masukkan bahan-bahan B ke dalam periuk, kacau rata dan masak sehingga mendidih, kemudian tuangkan bahan A, kacau perlahan sehingga pekat dan barulah ditutup apinya
- Tapiskan dan tuangkan ke dalam acuan yang berisi karamel tadi
- Biarkan puding sejuk dan mengeras, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk
- Apabila puding dah sejuk, bolehlah dihidangkan
saya suka blog akak yg beresepi ni.. hehehe.. sharing is caring..TQ
ReplyDeletehttp://rizaros.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html
ros....thanks =) rajin2 la visit blog nie ye.... =)
ReplyDelete