Saturday, November 20, 2010

DAGING PRUNE SUNSWEET

Bahan-bahan A:
  • 600 g daging (dipotong nipis)
  • 1/2 cawan buah prun (dimesin halus)
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 4 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar cili mesin (sy guna serbuk cili je)
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 4 sudu besar minyak
  • 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa

Bahan-bahan B (dikisar):

  • 4 ulas bawang putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
Bahan-bahan C (tumis darat):
  • Sebiji bawang (dihiris bulat
  • 2 tangkai daun kari
  • Sedikit minyak masak

Cara-cara:

  • Daging dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin/ serbuk cili dan kicap pekat
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar (bahan B) hingga wangi
  • Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan masak hingga daging lembut
  • Masukkan buah prun yang dikisar dan garam. Biarkan hingga kuah pekat
  • Tutup api. Tumis bahan C hingga sedikit layu. Masukkan ke dalam daging yang telah siap td, kacau rata
  • Sedia untuk dinikmati. Boleh dihidangkan bersama nasi putih, nasi minyak atau pun nasi beriani

No comments:

Post a Comment