- 600 g daging (dipotong nipis)
- 1/2 cawan buah prun (dimesin halus)
- 5 sudu besar sos tomato
- 4 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar cili mesin (sy guna serbuk cili je)
- 2 sudu besar rempah kari
- 4 sudu besar minyak
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan B (dikisar):
- 4 ulas bawang putih
- 10 ulas bawang merah
- 2 inci halia
- Sebiji bawang (dihiris bulat
- 2 tangkai daun kari
- Sedikit minyak masak
Cara-cara:
- Daging dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin/ serbuk cili dan kicap pekat
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar (bahan B) hingga wangi
- Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan masak hingga daging lembut
- Masukkan buah prun yang dikisar dan garam. Biarkan hingga kuah pekat
- Tutup api. Tumis bahan C hingga sedikit layu. Masukkan ke dalam daging yang telah siap td, kacau rata
- Sedia untuk dinikmati. Boleh dihidangkan bersama nasi putih, nasi minyak atau pun nasi beriani
No comments:
Post a Comment