Bahan-bahan:
- 1 kilo beras Basmathi
- 1/2 kilo daging
- 1 bungkus rempah sup bunjut Adabi
- 1 sudu besar rempah kurma
- 1 inci halia(dihiris)
- 2 biji bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 2 biji bunga lawang
- 4 biji bunga cengkih
- Sedikit mentega/ minyak sapi
- 1/2 cawan tomato soup
- 1 cawan susu cair
- Sedikit garam
- Daun pandan
- Rebus daging bersama rempah sup bunjut adabi, rempah kurma dan sedikit garam. Pastikan daging empuk
- Simpan air rebusan daging untuk masak nasinya
- Basuh beras dan toskan
- Tumis halia, bawang besar, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga di dalam periuk nasi dengan minyak sapi/mentega hingga naik bau
- Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekejap
- Masukkan air rebusan daging dan beberapa ketul daging. Kalau beras (disukat) satu mangkuk pastikan air rebusan juga satu mangkuk
- Bila beras sudah agak kembang, masukkan tomato soup dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak
- Hidangkan nasi daging dengan air asam (tomato, bawang besar, hirisan cili merah, air asam pekat, perahan limau kasturi, sedikit belacan, garam dan gula secukup rasa) dan daging yang telah direbus tadi. Boleh juga dimakan bersama dalca daging dan sup tulang
No comments:
Post a Comment