- 8 ekor ikan temenung segar dikelar (dilumur dengan kunyit dan garam)
- 4 tangkai cabai hidup (dikisar)
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 batang serai (dikisar)
- Halia sebesar ibu jari (dikisar)
- Sedikit cabai kering yang telah dimesin
- Sedikit sos ikan
- Air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit santan
- Minyak masak
- Beberapa helai daun kunyit (1 helai dihiris halus)
- Panaskan oven pada suhu 200 celcius
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga naik bau
- Masukkan cabai kering yang telah dimesin, tumis hingga garing
- Kemudian, masukkan air asam jawa, sos ikan, garam dan gula, kacau sebati
- Masukkan pula santan, masak hingga terbit minyak
- Tutup api
- Susun daun kunyit di atas loyang
- Selepas itu, susun pula ikan temenung yang telah dilumur garam dan kunyit ke dalam loyang tadi
- Lumur sambal yang telah masak tadi ke atas semua ikan
- Bakar selama 45 min atau sehingga masak. Apabila ikan sudah masak, taburkan daun kunyit yang telah dihiris
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment