Bahan A (Doh minyak):
- 600 g tepung gandum
- 1 cawan air suam (sy gn 1 cawan lebih air)
- ½ cawan minyak masak
- 2-3 cubit garam
- Gaul dan uli hingga sebati. Buatkan bebola2 kecil (10 biji bebola)
- 400 g tepung
- 120 g marjerin/butter
- 2 sudu besar shortening
- Gaul & uli hingga menjadi doh yg tak melekit. Buatkan bebola2, lebih kecil dari doh minyak (10 biji bebola)
- Ambil setiap bebola dari doh majerin dan masukkan ke dalam bebola minyak yg telah di leperkan hingga menjadi satu bebola yg besar. Ulang hingga kesemua bebola habis digunakan
- Kemudian ambil sebiji bebola tadi dan canaikan hingga menjadi persegi empat. Sesudah itu gulung doh tadi hingga menjadi seperti swiss roll
- Setelah itu canai lagi (memanjang) lalu digulung sekali lagi. Akhir sekali, potonglah doh ini kpd 3-4 bahagian mengikut saiz karipap anda. Buat seperti ini kpd kesemua bebola tadi hingga selesai
- Ambil satu gulungan yg telah dihiris/potong tadi dan canai leper. Masukkan inti dan tutupkan semula dgn kemas. Kelimlah dgn teliti
- Apabila kesemua doh/bebola dah selesai, bolehlah digoreng dgn api yg sederhana (Untuk intinya, anda bolehlah gunakan sebarang inti kegemaran anda seperti inti kentang atau sardin atau ayam atau daging)
No comments:
Post a Comment