Saturday, November 20, 2010

KARIPAP PUSING HELLIKONIA


Bahan A (Doh minyak):
  • 600 g tepung gandum
  • 1 cawan air suam (sy gn 1 cawan lebih air)
  • ½ cawan minyak masak
  • 2-3 cubit garam
  • Gaul dan uli hingga sebati. Buatkan bebola2 kecil (10 biji bebola)
Bahan B (Doh majerin):
  • 400 g tepung
  • 120 g marjerin/butter
  • 2 sudu besar shortening
  • Gaul & uli hingga menjadi doh yg tak melekit. Buatkan bebola2, lebih kecil dari doh minyak (10 biji bebola)
Cara-cara:
  • Ambil setiap bebola dari doh majerin dan masukkan ke dalam bebola minyak yg telah di leperkan hingga menjadi satu bebola yg besar. Ulang hingga kesemua bebola habis digunakan
  • Kemudian ambil sebiji bebola tadi dan canaikan hingga menjadi persegi empat. Sesudah itu gulung doh tadi hingga menjadi seperti swiss roll
  • Setelah itu canai lagi (memanjang) lalu digulung sekali lagi. Akhir sekali, potonglah doh ini kpd 3-4 bahagian mengikut saiz karipap anda. Buat seperti ini kpd kesemua bebola tadi hingga selesai
  • Ambil satu gulungan yg telah dihiris/potong tadi dan canai leper. Masukkan inti dan tutupkan semula dgn kemas. Kelimlah dgn teliti
  • Apabila kesemua doh/bebola dah selesai, bolehlah digoreng dgn api yg sederhana (Untuk intinya, anda bolehlah gunakan sebarang inti kegemaran anda seperti inti kentang atau sardin atau ayam atau daging)

No comments:

Post a Comment