Wednesday, November 10, 2010

BISTIK DAGING


Bahan-bahan:
  • 1/2 kilo daging (dicincang)
  • 2 biji bawang besar dihiris bulat
  • 4 biji kentang (dihiris dan digoreng)
  • Kicap manis
  • Kicap masin
  • Kicap pekat
  • Sos tiram
  • Sedikit garam dan gula
  • Serbuk lada hitam (halus)
  • Serbuk lada hitam (kasar)
  • Sedikit tepung jagung di bancuh dengan sedikit air (untuk memekat)
  • Sedikit tepung gandum
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • Minyak masak
  • Sedikit air
Cara-cara:
  • Gaul sebati daging yang telah dicincang dengan sedikit garam, tepung gandum, serbuk lada hitam kasar dan halus, kicap manis dan kicap masin di dalam satu bekas
  • Panaskan minyak masak di dalam kuali, goreng daging yang telah digaul tadi hingga garing. Buat sampai daging habis
  • Setelah semua daging habis digoreng, di dalam kuali yang sama dan menggunakan minyak lebihan tadi, campurkan 2 sudu minyak sapi
  • Goreng bawang besar yang dipotong bulat separa layu
  • Kemudian, masukkan daging yang telah digoreng tadi diikuti air (menutupi permukaan daging) + garam + gula + kicap manis + masin + pekat + sos tiram + serbuk lada hitam halus dan kasar
  • Biarkan mendidih dan masak sehingga daging lembut
  • Akhir sekali, masukkan tepung jagung dan kentang yang telah digoreng terlebih dahulu
  • Tutup api, sedia untuk dinikmati

2 comments:

  1. aisey, byk nyer kicap kna guna..
    hawa pakai kicap pekat brand apa biasa ek?
    kami pndai cap kipas udang jer.

    ReplyDelete
  2. hehe....kak mija, kicap pekat brand ape tah....sy pn xpasti la....men hentam gn je hat mama....heee....klu xslh kicap mee (jenama tamin kot)....tp brand2 ape pn xkisah..klu kicap manis n masin, sy gn cap kipas udg jgk....

    ReplyDelete