Tuesday, January 26, 2010

APRICOT DESSERT


Bahan-bahan (dessert base):

  • 100 g Digestive biscuits (dihancurkan)
  • 10 g gula castor
  • 50 g butter (dicairkan)
Bahan-bahan (dessert cream):

  • 250 g cream cheese
  • 150 ml whipping cream
  • 8 g serbuk gelatin (halal)
  • 60 g gula castor
  • Buah apricot (kuantiti ikut citarasa)
  • 3 sudu kecil air

Cara-cara (dessert base):

  • Kesemua bahan ini digaul sebati dan ditekankan ke dalam bekas
  • Sejukkan di dalam peti sejuk
Cara-cara (dessert cream):

  • Masukkan whipping cream ke dalam bekas dan putar hingga gebu
  • Di dalam bekas lain pula, putar cream cheese dengan gula hingga gebu
  • Masukkan buah apricot (yang telah dikisar hingga menjadi puri) ke dalam adunan cheese dan diikuti dengan gelatin (yang telah dilarutkan secara double boiler dengan 3 sudu teh air tadi)Kacau sebati
  • Tuangkan whipping cream yang telah diputarkan tadi
  • Tuangkan adunan ke atas base biskut tadi dan sejukkan
  • Bila telah agak keras, bolehlah dihias mengikut citarasa masing2

No comments:

Post a Comment