Friday, January 29, 2010

DAGING TUMBUK


Bahan-bahan:
  • 1 kg daging
  • Air rebusan daging
  • 3 ulas bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bwg putih (dikisar)
  • Cili kering (dikisar, kuantiti bgtg pd citarasa msg2)
  • Air asam jawa
  • Kicap manis dan masin
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak (utk menggoreng dan menumis)

Cara-cara:

  • Daging dipotong kiub (3 x 3 x 3 cm) dan direbus hingga lembut
  • Kemudian, toskan daging dan disimpan air daging
  • Daging yang sudah direbus dan ditoskan, ditumbuk sehingga daging kelihatan seurat2 (isi daging terkirai)
  • Daging yang sudah ditumbuk, digaul dgn kicap masin hingga rata
  • Di dalam kuali, panaskan minyak masak dan digoreng daging yang telah digaul dgn kicap sedikit demi sedikit hingga garing. Buat smpai daging habis
  • Di dalam kuali yang sama, panaskan minyak untuk tujuan menumis (jika kuantiti myk kurang, bolehlah ditambah)
  • Ditumis bwg bsr + bwg putih hingga garing
  • Masukkan pula cili kering yang telah dimesin, tumis hingga garing
  • Masukkan air daging + air asm jawa + gula + garam + kicap manis + kicap masin (rasa dulu sebelum masukkan garam)
  • Akhir skali, masukkan daging yang telah digoreng, dan rebus smpai kering (Klu xnak terlampau kering, jgn rebus terlalu lama)
  • Sedia utk dihidangkan dan enak dimakan bersama nasi, roti atau ketupat

No comments:

Post a Comment