Thursday, January 28, 2010

UDANG TEMPURA BREADCRUMBS


Bahan-bahan:
  • 8-10 ekor udang segar sederhana besar
  • 100 g tepung tempura@tepung gandum
  • 100 g serbuk roti
  • 1 biji telur
  • Garam secukupnya
  • Lada sulah
  • Minyak utk menggoreng

Cara-cara:

  • Kupas kulit udang, buang kepala dan basuh dengan bersih
  • Kerat bwh bdn udang jgn smpai putus supaya udang tak bengkok masa goreng
  • Lap menggunakan kitchen towel supaya tak meletup ketika menggoreng
  • Taburkan garam dan lada sulah skit
  • Lumur udang dengan tepung, kemudian celup dalam telur yang dah dipukul
  • Lumur udg dalam serbuk roti dan ratakan permukaan udg
  • Pastikan minyak panas dan goreng udang hingga keemasan
  • Sedia untuk dihidangkan




No comments:

Post a Comment