Monday, January 25, 2010

CUCUR IKAN BILIS


Bahan-bahan:
  • 1/2 kg tpg gandum
  • 3-4 biji cili merah (dikisar)
  • Ikan bilis secukupnya (dikisar)
  • 1-2 biji bwg bsr (dimayang)
  • Garam secukup rasa
  • Air panas (mendidih) secukupnya utk membancuh
  • Minyak masak (utk menggoreng)

Cara-cara:

  • Masukkan tepung + cili + ikan bilis + bwg bsr dlm mgkuk dan dibancuh dgn air pns
  • Bancuhan haruslah tidak terlalu pekat/ cair dan dibiarkan sejuk
  • Sementara itu, panaskan minyak dlm kuali
  • Gunakan sudu makan, masukkan adunan ke dlm kuali satu per satu hgga habis
  • Goreng hingga kekuning-kuningan dgn api yang sederhana
  • Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan bersama sos


No comments:

Post a Comment