Monday, January 25, 2010

CARA BERLAUK


Inti:
  • 1 cwn daging kisar
  • 1 labu bwg bsr (ptg dadu)
  • 1 uls bwg pth (cincang halus)
  • 1 sudu mkn rempah kari/ kurma
  • 1 sudu teh myk
  • Garam secukup rasa
  • Daun bwg (hiris)
  • Daun sup (hiris)
  • Capsicum (hiris)
  • Bwg goreng

Kuih:

  • 2 cwn tpg gandum
  • 1 cwn santan
  • 2 cwn air
  • 1 biji telur
  • Garam secukup rasa
  • Pewarna kuning (optional)

Inti:

  • Ditumis bwg + rempah hingga wangi
  • Masukkan daging + garam dan dikacau hingga garing
  • Setelah kering, dimasukkan capsicum dan bwg grg
  • Diangkat dan disejukkan

Kuih:

  • Dikisar semua bhn hingga sebati dan ditapis
  • Disapu rata acuan dgn myk msk dan dipanaskan atas api
  • Dituang adunan ke dlm acuan
  • Dimasukkan sesudu kecil inti yang telah disediakan
  • Ditaburkan daun sup dan daun bwg
  • Ditutup adunan dgn tdg periuk hingga masak

No comments:

Post a Comment