Tuesday, January 26, 2010

KUIH SERI MUKA


Lapisan Bawah:
  • 500 g beras pulut
  • 400 ml santan cair
  • 1.5 sudu teh garam (bgtg pd citarasa msg2)
  • 2 sudu mkn minyak

Lapisan Atas:

  • 120 g tpg gandum
  • 3 sudu mkn tpg jagung
  • 140 g gula
  • 3 biji telur
  • 450 ml santan pekat
  • 1 sudu teh garam (bergtg pd citarasa msg2)

Lapisan Bawah:

  • Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih
  • Bersihkan beras pulut, rendam selama 10-20 min
  • Toskan beras pulut
  • Satukan semua bahan di dalam loyang (bersaiz 24 cm/ 2") dan dikacau sedikit agar minyak dpt diratakan
  • Kukus di atas kukusan yang telah sedia mendidih selama 20-30 min
  • Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan dan mampatkan permukaan pulut tadi

Lapisan Atas:

  • Dicampurkan kesemua bahan, blender hingga sebati dan tapis
  • Dengan kukus yang sedia mendidih, api biarkan sederhana, letakkan loyang yang berisi pulut tadi ke dlm kukusan, dgn perlahan tuangkan lapisan ats.
  • Kukus selama 45-60 min.
  • Biarkan sejuk, barulah potong. Sedia utk dihidangkan


No comments:

Post a Comment