Tuesday, January 26, 2010

CREAM CARAMEL


Bahan-bahan (caramel):
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan air
Bahan-bahan (cream):
  • 7 biji telur
  • 1/2 tin susu isian pekat
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan air
Cara-cara (caramel):
  • Masukkan gula pasir dan air ke dlm loyang.
  • Masak dgn api yang perlahan sehingga gula larut dan bertukar menjadi keperangan
  • Tutup api, dan ratakan caramel ke seluruh permukaan loyang
  • Biarkan caramel membeku
Cara-cara (cream):
  • Panaskan air kukusan terlebih dahulu
  • Campurkan kesemua bahan cream dan blender hingga sebati
  • Tuang adunan tadi ke dalam loyang yang telah dilapisi caramel dengan menggunakan penapis
  • Masukkan loyang ke dalam pengukus, kukus dengan api sederhana selama 45 minit atau sehingga masak
  • Apabila telah masak, biarkan sejuk seketika dan kemudian kikiskan keliling loyang dengan pisau dan telangkupkan di atas pinggan
  • Sedia untuk dihidangkan dan lebih enak dimakan ketika sejuk


No comments:

Post a Comment