Friday, January 29, 2010

WHIPPED POTATO


Bahan-bahan (whipped potato):
  • 10 biji kentang dibuang kulit dan dipotong kiub
  • 1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
  • 1/2 cawan fresh milk
  • Garam secukup rasa
Bahan-bahan (sos):
  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar (dicincang)
  • 1 batang saderi (dicincang)
  • 40 g mentega
  • 20 g tepung gandum
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Kicap pekat
  • Garam secukup rasa
Cara-cara (whipped potato):
  • Rebus kentang dengan sedikit garam
  • Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit sehingga hancur
  • Kemudian guna hand mixer, putar sehingga kentang jadi halus
  • Sambil putar, dimasukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya
Cara-cara (sos):
  • Masak air dengan stok ayam, saderi dan bawang besar hingga mendidih
  • Renihkan dalam 10 minit
  • Tapis ke dalam mangkuk
  • Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum
  • Kacau di atas api sederhana hingga tak melekat pada tepi periuk
  • Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel
  • Masukkan sos tomato dan sos tiram, beberapa titik kicap pekat (utk bagi warna)
  • Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam (rasa dulu sblm masukkan garam)
  • Masak sehingga pekat
  • Sedia dihidangkan bersama whipped potato

No comments:

Post a Comment