Monday, January 25, 2010

CUCUR UDANG


Bahan-bahan:
  • 1/2 kg tepung gandum
  • udang (kuantiti mengikut citarasa)
  • 4-5 cili merah (dikisar)
  • Daun bawang (dihiris kasar, 1 inci)
  • Air panas secukupnya utk membancuh
  • 3 biji bawang bsr (dihiris)
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak (untuk menggoreng)

Cara-cara:

  • Masukkan tepung + cili + udang + bwg bsr + daun bawang dlm mangkuk dan dibancuh dgn air pns
  • Bancuhan haruslah tidak terlalu pekat/ cair dan dibiarkan sejuk
  • Sementara itu, panaskan minyak dlm kuali
  • Gunakan sudu makan, masukkan adunan ke dlm kuali satu per satu hgga habis
  • Goreng hingga kekuning-kuningan dgn api yang sederhana
  • Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan bersama sos


No comments:

Post a Comment