Monday, January 25, 2010

KUIH KASUI


Bahan-bahan:

  • 240 g gula merah + 500 ml air
  • 120 g tepung beras
  • 60 g tepung ubi
  • 60 g tepung gandum
  • 250 ml air
  • 2 sudu teh air kapur cair

Bahan-bahan lain: (digaul)

  • 200 g kelapa parut
  • ½ sudu teh garam

Cara-cara:

  • Gula merah dimasak dengan air sehingga larut, ditapiskan dan dibiarkan sejuk
  • Masukkan air gula merah tadi + kesemua jenis tepung + air ke dalam blender, dikisar hingga sebati dan ditapiskan
  • Tuang ke dalam loyang atau acuan kecil yang telah dilenserkan dengan minyak terlebih dahulu (loyang berukuran 20 cm)
  • Kukus hingga masak
  • Setelah kuih sejuk, barulah dipotong
  • Hidangkan dengan kelapa parut


No comments:

Post a Comment