Wednesday, January 27, 2010

MOIST CHOCOLATE CAKE


Bahan-bahan (kek):
  • 1 1/3 bar buttercup
  • 1 3/4 cwn gula castor
  • 3/4 cwn cocoa van housten
  • 2 3/4 self raising flour
  • 1 1/2 sudu kecil esen vanila
  • 6 biji telur ( 4 biji ambil semua, 2 biji ambil merah shj)
  • 1 1/2 cwn air or ideal milk
  • 1 sudu kecil bikarbonat soda
Bahan-bahan (topping):
  • 1/2 cwn cocoa
  • 1 tin ideal milk
  • 2 sudu bsr butter
  • 1 sudu teh vanila
  • 1/2 cwn gula castor
  • 1/2 sudu mkn tepung jagung (optional)
  • chocolate rice (optional sbg hiasan)

Cara-cara (kek):

  • Pukul buttercup + gula castor hingga kembang
  • Masukkan telur putih dan kuning (seeloknya pukul telur putih dulu smpai kembang dlm bekas lain)
  • Masukkan tepung + cocoa + bikarbonat soda di selang seli dgn air or ideal milk
  • Panaskan oven terlebih dahulu. Sapu acuan kek dgn butter terlebih dahulu sblm bubuh adunan dlm acuan
  • Bakar kek pada 180 (darjah celsius) selama 45-60 min
  • Biarkan kek sejuk (10-15 min), barulah keluarkan kek dari acuan
Cara-cara (topping):
  • Campurkan dan masukkan kesemua bhn (kecuali chocolate rice) di dalam blender, blend adunan smpai sebati
  • Masukkan adunan dlm periuk, dan masak atas api yang sederhana smpai btl2 likat dan pekat
  • Dituang topping ke ats kek yang sdh disejukkan terlebih dahulu



No comments:

Post a Comment