Monday, January 25, 2010

CREAM PUFF

Puff:
  • 70 g butter
  • 140 g tpg gandum
  • 4 biji telur
  • 200 ml air
  • 1/4 sudu garam
  • 1 sudu teh perisa vanila

Filling:

  • 1/2 cwn tpg castard
  • 1/2 cwn susu cair (ideal)
  • 1 1/2 cwn air
  • 1/2 tin jagung cream
  • 1/2 cwn gula
  • sedikit garam

Puff:

  • Masakkan air + garam, bila mendidih masukkan butter
  • Bila butter cair, masukkan tepung gandum, dikacau hingga sebati dan ditutup api
  • Dikacau lagi adunan tadi sehingga menjadi seketul doh dan disejukkan sebentar
  • Bila betul2 sejuk, masukkan ke dalam mixer, dicampurkan vanila + telur (y tlh dipukul dgn whisk) ke dlm adunan dan diputar hingga kembang
  • Bila dah kembang dan sebati, dimasukkan adunan dlm piping bag
  • Pipingkan ats tray pembakar
  • Panaskan oven 180 (degree celsius), dibakar selama 15-20 min

Filling:

  • Dicampurkan tepung castard + susu cair + air + gula + garam dan diblender sehingga sebati
  • Dimasukkan campuran yang telah dimesin tadi + jagung cream di dalam periuk
  • Dimasak campuran hingga sebati dan masak (jadi agak2 pekat)

No comments:

Post a Comment