Saturday, January 30, 2010

POPIA GORENG


Bahan-bahan (popia):
  • Kulit popia ready made (dijual di supermarket, saya guna saiz kecil)
  • 1 biji bawang besar (dihiris halus)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • Udang (kuantiti mengikut citarasa masing2)
  • 2 biji sengkuang (saiz kecil, diparut sederhana halus)
  • 3 batang carrot (diparut sederhana halus)
  • 2 genggam taugeh
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 cawan bawang goreng
  • Minyak masak untuk menumis
  • 1 1/2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air hingga pekat, untuk dijadikan gam kulit popia)

Bahan-bahan (sos):

  • Minyak masak untuk menumis
  • 2 senduk cabai kering yang telah dimesin halus
  • Cuka (kuantiti mengikut citarasa)
  • Garam dan gula secukupnya
  • 2 sudu makan bawang goreng (diramas sampai halus)

Cara-cara (popia):

  • Tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing dan naik bau
  • Masukkan udang, biarkan sebentar hingga udang masak
  • Masukkan garam dan gula secukupnya diikuti dengan sengkuang dan carrot
  • Masak sehingga sengkuang dan carrot lembut dan air sengkuang kering
  • Akhir sekali masukkan taugeh, kacau rata
  • Tutup api, kemudian taburkan bawang goreng dan kacau hingga sebati
  • Inti popia sedia untuk digunakan
  • Gulungkan kulit popia bersama 1 1/2 sudu kecil inti popia, kemudian hujung kulit popia disapukan tepung gandum sebagai gam
  • Buat hingga inti dan kulit popia habis
  • Kemudian, dengan api yang sederhana, goreng popia sehingga kuning keemasan

Cara-cara (sos):

  • Tumis cabai kering yang telah dimesin halus smpai garing
  • Masukkan cuka, garam dan gula, masak sehingga kering dan garing
  • Seterusnya, masukkan bawang goreng yang telah dihancurkan untuk pekatkan sos
  • Sos sedia untuk dihidangkan bersama popia, enak dimakan ketika masih panas



No comments:

Post a Comment