Tuesday, January 26, 2010

SUM-SUM


Bahan-bahan (sum-sum):
  • 7 cawan santan (3 cawan santan pekat dan 4 cawan santan cair)
  • 1 ½ cawan tepung beras
  • ½ cawan tepung kanji
  • sedikit garam (mengikut citarasa msg2)
  • 2 helai daun pandan
Bahan-bahan (sirap):
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 1/4 cawan air
  • Pewarna or perisa sirap ros
  • 2 helai daun pandan
Cara-cara (sum-sum):
  • Campurkan kesemua bahan sum-sum, blender hgga sebati dan tapis
  • Masukkan adunan ke dalam periuk. Bersama daun pandan, masak adunan di atas api yang sederhana kecil dan kacau sehingga adunan tersebut pekat dan likat.
  • Sendukkan adunan ke dalam bekas dan sejukkan. Bila dah sejuk boleh simpan dalam peti sejuk kalau ingin dihidangkan sejuk
Cara-cara (sirap):
  • Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sehingga gulanya larut
  • Rasakan dan jika kurang manis boleh ditambah dengan gula pasir
  • Kemudian tapis gulanya dan sedia untuk dihidangkan bersama sum-sum. Lebih enak dimakan apabila sejuk

No comments:

Post a Comment