Friday, January 29, 2010

MEGI GORENG BEBOLA


Bahan-bahan:
  • Megi brand Vits (jenis kasar, celur hingga lembut, letak myk sket spy xmelekat)
  • Sayur sawi secekak (hiris sederhana, jgn halus sgt)
  • 1 paket bebola aym (goreng dulu)
  • Udang (kuantiti mengikut citarasa)
  • 1 paket bolognese sauce mix (jenama maggi, bancuh ngn 1 1/2 cwn air)
  • Cili sos (secukup rasa)
  • Cuka (secukup rasa)
  • Kicap (secukup rasa)
  • Garam n gula secukup rasa
  • 2 biji bwg bsr (dimesin)
  • 4 ulas bwg putih (dimesin)
  • 4 tangkai cabai hidup (dimesin)

Cara-cara:

  • Tumis bahan yang dimesin hingga garing
  • Masukkan udang, biarkan garing sebentar
  • Kemudian masukkan bolognese sauce, masak smpai agak kering dan pekat
  • Masukkan cili sos, cuka, kicap, garam dan gula. Kacau dan rasa
  • Masukkan sawi + bebola ayam + megi
  • Kacau hingga sebati dan masak
  • Tutup api dan bolehlah dihidangkan bersama kacang tanah, bwg grg, daun bwg dan cabai hidup yang dihiris

No comments:

Post a Comment