Monday, January 25, 2010

TEPUNG TALAM


Lapisan bawah:
  • 1 cwn gula merah (masak + sejukkan)
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 4 3/4 cwn air biasa
  • 2 cwn tpg gandum
  • 2 sudu bsr tpg ubi
  • 1 sudu kecil kapur cair

Lapisan atas:

  • 2 3/4 cwn santan pekat
  • 1 cwn tpg beras
  • 1 sudu kecil garam

Lapisan bawah:

  • Dipanaskan kukusan san disapukan myk pada loyang/ lengat
  • Dicampurkan kesemua bahan + diblender + ditapis
  • Tuang adunan dlm loyang dan kukuskan selama 20 min
  • Apabila sudah masak, dicakarkan sedikit permukaan dgn garfu

Lapisan atas:

  • Dicampur kesemua bahan + diblender + ditapis
  • Dimasakkan sedikit adunan sehingga naik wap (sekejap je ~ 5 min)
  • Dituang adunan ke ats adunan lapisan bwh yang tlh dicakar sedikit
  • Dikukus selama 20 min/ hingga masak
  • Disejukkan dahulu barulah boleh dipotong dgn pisau plastik dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment