Wednesday, January 27, 2010

MY DADIH


Bahan-bahan:
  • 2 cawan agar-agar (potong kecil2)
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 tin susu cair
  • 2 cawan coffeemate
  • 16 cawan air
  • Perisa (optional)

Cara-cara:

  • Masakkan agar-agar dengan 16 cawan air dan masak hingga agar-agar hancur
  • Setelah mendidih dan agar-agar hancur, masukkan gula. Masak hingga mendidih dan gula hancur
  • Tutup api, dan tapiskan agar-agar
  • Masukkan susu cair dan coffeemate (yang sudah diblender terlebih dahulu) ke dalam agar-agar. Masak hingga mendidih dengan api yang perlahan
  • Kemudian, barulah masukkan perisa (jika mahu dadih berperisa)
  • Tuang dadih ke dalam bekas, dan sejukkan sebentar
  • Simpan di dalam peti sejuk dan sedia untuk dihidangkan



No comments:

Post a Comment