Tuesday, January 26, 2010

CHOCO CHIP BUN


Bahan-bahan :
  • 1¼ cawan air
  • 2 sudu teh yis kering } @ 1 sudu besar fresh yeast
  • 1/3 cawan gula halus
  • 3½ cawan + 3 sudu besar tepung High Protein
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh bread softener } optional
  • 1 sudu teh bread improver } optional
  • 2 sudu besar butter
  • 3 oz chocolate chips

Cara-cara:

  • Larutkan sedikit gula dlm air & campurkan yis. Biarkan sebentar hingga adunan berbuih2
  • Campurkan tepung, serbuk koko, gula halus, garam, bread softener & bread improver di dlm mangkuk pengadun
  • Campurkan air yis berama adunan tepung dan uli sehingga sebati
  • Masukkan butter dlm doh dan uli hingga doh tidak melekat pd jari
  • Campurkan chocolate chips pada doh
  • Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda
  • Selepas itu, uli semula doh & bahagikan adunan mengikut suka
  • Setelah dibentuk, rehatkan doh hingga naik 2 kali ganda
  • Sapu permukaan doh dgn susu & tabur sedikit gula sebelum dibakar
  • Bakar pada suhu 200 (degree celsius) selama 10 - 15 minit
  • Selepas masak, selimutkan roti sehingga sejuk dan masukkan dlm bekas plastik





No comments:

Post a Comment