Monday, January 25, 2010

PAK TONGKO


Pak Tongko:
  • 300 g tpg gandum
  • 3 sudu bsr gula pasir
  • 2 sudu bsr mentega
  • 1 biji telur
  • 2 sudu teh yis
  • 50-75 ml air
  • secubit garam

Kuah:

  • 3 genggam kacang tanah
  • 4 tangkai cili kering
  • Garam, gula, asam jawa
  • 3/4 cwn air panas

Pak Tongko:

  • Dicampurkan kesemua bahan dan diuli sebati sehingga membentuk doh
  • Kemudian, biarkan doh naik (~1-2 jam)
  • Sesudah doh naik, bentukkan doh mengikut citarasa msg2
  • Sekali lagi biarkan doh naik (~1-2 jam)
  • Setelah itu, bolehlah digoreng dgn api yang perlahan dan sedia utk dihidang

Kuah:

  • Dicampurkan kacang tanah + air panas
  • Dikisar cili kering bersama garam dan gula
  • Dicampurkan kesemua bahan di dalam periuk, dimasakkan atas api
  • Dimasukkan asam jawa, jika kuah terlampau pekat bolehlah ditambahkan air mengikut
  • kepekatan kuah yang diingini
  • Masak kuah hingga mendidih dan bolehlah ditutup api dan sedia utk dicicah bersama pak tongko

No comments:

Post a Comment