Thursday, January 28, 2010

BEGEDIL DAGING


Bahan-bahan:

  • 1 kg kentang, dikupas kulit dan dipotong bulat
  • 300 g daging cincang
  • 2 biji telur, asingkan kuning dan putih
  • 3/4 cawan bawang goreng
  • Secekak daun sup, dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • Garam secukupnya

Cara-cara:

  • Rebus ubi terlebih dahulu sehingga empuk
  • Panaskan kuali, goreng ubi separa garing kemudian ditumbuk lumat
  • Kisar bawang putih + garam + serbuk lada putih
  • Tumis bahan kisaran dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang
  • Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering
  • Campur daging yang telah digoreng + ubi kentang yang telah ditumbuk + 2 biji telur kuning + bawang goreng + daun sup
  • Bentukkan mengikut citarasa masing-masing
  • Panaskan minyak dan pastikan minyak betul-betul panas, kemudian celupkan begedil dalam 2 biji telur putih dan digoreng
  • Bila begedil garing barulah balik untuk mengelak begedil pecah
  • Sedia untuk dihidangkan dan enak dimakan bersama nasi atau sup


No comments:

Post a Comment