Wednesday, January 27, 2010

TAKO


Bahan-bahan (hijau):
  • 2 oz tepung kacang hijau (diayak)
  • 6 oz gula pasir
  • 20 oz (3 cawan) air pandan
  • 1/8 sudu teh bikarbonat soda

Bahan-bahan (putih):

  • 1.5 oz tepung kacang hijau (diayak)
  • 3 oz gula pasir
  • 1/8 sudu teh bikarbonat soda
  • 20 oz (3 cawan) santan
  • sedikit garam (mengikut citarasa masing2)

Cara-cara:

  • Campurkan kesemua bahan untuk warna hijau, diblender hingga sebati
  • Langkah yang sama dilakukan untuk warna putih
  • Masukkan adunan warna hijau dan putih ke dalam periuk yang berlainan
  • Masak adunan hijau dan putih hingga pekat dan likat
  • Kemudian, tutup api dan sediakan bekas
  • Sendukkan warna hijau dan putih secara berselang seli di dalam bekas yang disediakan Lakukan sehingga adunan habis
  • Sejukkan sebentar, dan bolehlah disimpan di dalam peti sejuk
  • Sedia untuk dihidangkan. Enak dimakan apabila sejuk

No comments:

Post a Comment